Derfor skal du vælge produkter lavet af bambus

Vidste du at bambus er en af de hurtigst voksende planter på kloden? Bambus' skud gror normalt op til 30 cm i døgnet, men der findes sorter, som gror næsten en meter om dagen! Bambus planter kan blive over 30 m høje og med diameter på op til 30 cm. Det mest fantastiske ved bambus at planten opnår sin fulde størrelse kun på en sæson, som varer 3-4 måneder. I løbet af 3. leveår er bambus stamme hård og fuld udviklet. I løbet af de næste 5-8 år begynder mikrosvampe inde i stammen at udvilkler sig, og efterfølgende forfalde planten.

Alt dette betyder, at allerede efter 3. leveår bambus planten er klar til blive brugt til diverse ting. Og hvis man sammenligner det med almindelige træer, hvor udviklingen kan tage flere årtier, så er bambussen en fremragende og miljøvenligt materiale, der kan bruges til næsten lige så mange ting, som træ, uden belastning for miljøet.

Denne vidunderlige plante har været brugt i Asien i flere tusinde år. De nye bambus skud bruges i madladningen. Fuldvoksne stammer bruger man i byggeri, til møbler, til fremstilling af legetøj, musikinstrumenter, osv. osv. I Østen har bambus traditionelt været brugt til fremstilling af en bred vifte af dagligdags redskaber, som skærebrætter, spisepinde osv., specielt i Japan, hvor der blev fundet kurve lavet af bambus, som kan dateres tilbage til periode 2000-1000 f.Kr.

Også i vores tid er bambus en meget populær materiale, særdeles takket være dens miljøvenlighed. Udover diverse køkkenredskaber, og møbler, bruges bambus også til gulve på grund af sin høje hårhed, og man kan også købe surfbrætter, snowboards og skateboards lavet af bambus, endda cykler af bambus.

 Udover dens anvendelighed har bambus en vigtig plads i Østens kultur.

 Bambus er et kinesisk symbol på retskaffenhed og et indisk symbol på venskab. Bambus spiller også en vigtig rolle i den konfusianske ideologi, hvor bambus sammen med blomme, orkidé og krysantemum, udgør de fire årstider, fire aspekter af Junzi.

I Kina symboliserer bambus egenskaber, som: oprigtighed, vedholdenhed og åbenhjertighed. I kinesisk kultur tilskriver man bambus integritet, elegance, og ligefremhed, selvom den ikke er fysisk stærk.

Bambus blev også nævnt utallige gange i gamle kinesiske digte. Bai Juyi (772-846), mente, at for at være en gentleman, behøver man ikke at være fysisk stærk, men man skal være mental stærk og opretstående. Ligesom en bambus, der er tom indvendigt, bør han åbne sit hjerte til at acceptere noget og aldrig har arrogance eller fordomme. Bambus er ikke kun et symbol på en gentleman, men også spiller en vigtig rolle i buddhismen, som blev indført i Kina i det første århundrede. Da buddhismens kanoner forbyder dyremishandling, blev kød og æg ikke tilladt i kosten. Bambusskud blev således et nærende alternativ, og bambusskud er en traditionel ret på det kinesiske middagsbord, især i det sydlige Kina.

 I Japan beskytter bambus skov rundt om Shinto templet mod det onde, og mange buddhistiske templer har bambus lunde.

 Bambus er også en vigtig del af kulturen i Vietnam. Bambus symboliserer ånden i vietnamesisk kampsport, balancen mellem det hårde og det bløde. Bambus symboliserer også vietnamesernes ånd: ligefremhed, hårdtarbejdende, optimistisk, holder sammen og tilpasningsparat. Et vietnamesisk ordsprog siger: "Når bambus er gamle, nye bambus spirer", som betyder at Vietnam vil aldrig blive tilintetgjort: hvis den forrige generation dør, tager børnene deres plads.

 Bambus finder også stor anvendelse Feng Shui, som siger at energien fra bambus lærer den ultimative visdom - at være fleksibel og åbenhjertet, så de høje energier kan frit flyde i rummet, da bambus menes at være en stærk modgift mod dårlig Chi (energi). I Feng Shui symboliserer bambus lang levetid, fordi bambus er stedsegrøn med evnen til at blomstre hele året rundt. Bambus i Feng Shui er et symbol på udholdenhed og holdbarhed, som bringer lykke og succes på grund af sin hurtige vækst, styrke og udholdenhed.

 Som du kan se er bambus et helt fantastisk og miljøvenligt materiale, og er du interesseret i at få nogle produkter lavet af bambus, så kan du finde et godt udvalg i vores webshop, hvor du finder blandt andet flere skærebrætter, tekasser, stativer til bøger, bordskånere, opvaskestativer, serveringsbakker, skåle osv.  - alt lavet af kvalitets bambus.

 

    Køb nu