7 tips til en sommerklar terrasse

1. Først, rengør!

Du slipper ikke uden om rengøringen, for efter vintrens strabadser kan terrassen godt se slidt og sørgelig ud. Nedfaldne blade, grene og grus har med blæsevejrets hjælp fundet vej helt op på terrassen, og krukkerne indeholder brune, indskrumpede blomsterrester. Fej terrassen grundigt, smid alle visne planterester på komposten, og tøm krukkerne samme sted. Find havehandskerne frem, og få budt med begyndende ukrudt mellem træplanker eller fliser - her kan du bruge en ukrudsbrænder, hvis det genstridige ukrudt er allerede piblet frem.

2. Fjern ubudne belægninger

Alger og belægninger boltrer sig måske lystigt på dine terrassefliser eller træplanker, og det indbyder altså ikke til sommerens bare fødder. Få budt ved det ved hjælp af en højtrykspuler, algermiddel eller godt med knofedt. Vælger du højtrykspuleren så være opmærksom på, at du skal være lidt forsigtig. Trykket ikke skal være for højt på hverken fliser eller træ, for det slider på overfladen. Har du ikke en højtrykspuler ved hånden, kan en grov udendørskost, en baljevand eller sand og en masse knofedt også hjælpe dig.

3. Find havemøblerne frem

Der er stor forskel om havemøblerne har overvintret tørt og godt i et skur eller garage, eller om de har stået ude og været udsat for vind og vejr. Er du ikke ejer af de heldige havemøbler, der har haft tag på hovedet, så skal der måske mere end våd klud for at rengøre dem. Skrub havemøblerne grundigt, og find evt. algermidlet frem, hvis møblerne ikke bliver rene. 

4. Fyld krukkerne med farver

Nu kommer det sjove, for når terrassen er ren, og havemøblerne er sat på plads, kan du begynde at pynte og gøre hyggeligt. Giv dine gamle krukker en tur med kluden, men vær opmærksom på, at det ikke er alle blomster, der kan tåle forårskulden. Stedmoder blomster tåler meget kulde, og det samme gør hornvioler og storblomstrede bellis. Når det bliver lidt varmere, har du frit spil, og du kan blandt andet lave krukker med masser af krydderurter, som både vil pynte, dufte og kan plukkes direkte til din tallerken på grillaftener.

 5. Forstærk hyggen

Det danske sommervejr er lunefuldt, og derfor er det godt at være beredt. Køb en fin fletkurv, og fyld den med varme tæpper, så køllige eftermiddage eller aftener ikke skal tvinge jer til at forlade terrassen. Sørg også for at have bløde hynder og puder, så alle sidder behageligt. Samtidig kan de farverige elle mønstrede puder og tæpper fungere som en del af indretningen og skabe endnu mere hygge på terrassen. 

6. Fang det gyldne lys

Du kan forlænge timerne på terrassen med hyggelig udendørs belysning. Sæt for eksempel lanterner rundt på terrassen, hæng dem op i de omkringstående træer eller sæt en lyskæde op. Vær opmærksom på at vælge en lyskæde med et varmt, gyldent lys, da de skarpe, hvide lys sjældent virker specielt hyggelige.

7. Glem ikke din have

Har du lagt kræfter i at gøre terrassen helt fantastisk, ville det næsten være en skam, hvis haven ligger helt urørt og forfalden hen. Foråret er også tiden til at klippe græsplænen første gang, luge ukrudt og rydde op i bedene, beskære roser og plante nye planter. Og kan du ikke få nok af at være ude i forårets fine solstråler og fuglekvidder og har mere energi, kan drivhuset og haveskuret da også lige få en tur.

 

Hvad med altanen?

Er du ikke ejer af en terrasse, men alligevel så heldig at have en altan, så er arbejdet jo bare nemmere. Altaner er ofte mindre, men fremgangsmåden er den samme. Husk at rengøre både gulv, gelænder, lister og altandør. På trange altaner kan det være en god ide at købe planteholdere eller gitre, som kan sidde på væggen, så krydderurter eller blomster kan hænge og pynte der, samtidig med at de ikke tager plads på gulvet. Og husk, glem ikke hyggen, så frem med de bløde hynder, puder, lyskæder og lanterne.

 

Kilde: Lime, april 2020, nr. 199

Køb nu